Jacqueline Woodson: Another Brooklyn

Suuren suuri kiitos Lukuisan -blogin Lauralle, joka esitteli suomeksi National Book Award for Fictionin -lyhytlistan! Sillä minä hurahdin täysin! Ja menin ja tilasin pari kirjaa listalta in english. Which like never happens. Aloitin lukuni ihastuttavalta (lyhyeltä) näyttävästä Jaqueline Woodsonin Another Brooklynista (Amistad, 2016). Ja miten pienestä pieni kirjanlukija, hieman kotimaiseen tavanomaisuuteen kyllästynyt, saakaan hurjat kiksinsä? Kuten kohopainetusta kirjankannen kirjaimista ja rikkirevityn näköisistä sivunlaidoista? Awwwwwww... Lukukokemuksen alku lähti moniaistillisesti liikkeelle!


Okei, ensimmäinen konnotaatio, jonka jaan kansanne, on Elena Ferranten Loistava ystäväni -kirja, koska kirjan pohja on niin ikään sama, eli juoni tiivistyy nuorten naisten, tyttöjen, kokemaan ystävyyteen ja kasvuun yhdessä ja lopulta hyvin erikseen. Myös Emma Clinen Tytöt eivät ole ajatuksistani kaukana.

Kirja lähtee upeasti liikkeelle. Tummaihoinen sisaruspari muuttaa Brooklyniin isänsä kanssa. Mitä jos meillä olisi ollut jazz?, August, kirjan ääni, tuo pieni ilman äitiään kasvava tyttö kysyy heti kirjan alussa, jo naiseuteen päästyään. Erinomainen kysymys, johon palataan kirjan lopussa. Vasta muuttaneet, isänsä varjelemat, lapset katsovat asuntonsa ikkunasta Brooklynin katujen vilinää ja he näkevät nauravat, kauniit tytöt. Tytöt, joista August saa lopulta koulussa verisisaret, joiden kanssa koetaan, eletään, ollaan, kokeillaan... Ja kukaan ei lopulta tiedä mitä kaikkea kukin on kokenut, elänyt, ollut- ja on tuleva.

Kirja kiemurtelee tietyllä tapaa kuin Ali Smith, sekoittamalla totuutta ja muistikuvia ja hieman aikaakin. Ja eikö muistamisen aihepiiri olekin myös Siri Hustvedtin lempialueita? (Joko minä kutkutan teitä tarpeeksi tietyt lukijakollegani?) Jacqueline Woodson tekee tämän niin poreilevasti, että minäkin lähes pyörryn. Woodsonin kieli on vahvan proosallista. Lyhyet, napakat, älykkäät, koko ajan lähes tykittävän runolliset kappaleet ovat minulle juuri sopivia ja tunnelmaa luovia. Tällaisesta nautin. Ja samalla kirja hieman ontuu loppua kohti, menettää pienesti sitä huumaa mitä alussaan, mutta kokonaisuus on, after all, erittäin hyvä. Woodsonia ei mitä ilmeisemmin ole suomennettu ollenkaan, liekkö tulevakaan, mutta minua Woodsonin tyyli kiehtoi. Haluan ehdottomasti kokeilla vielä toistakin kirjaa häneltä (mutta vasta kun suoriuduin näistä toisista tilaamistani kirjoista!). Another Brooklyn ei vienyt jalkoja altani, kuten Deborah Levyn Uiden kotiin, mutta jotain sellaista tuoretta, modernia, rohkeaa nykykirjallisuutta siinä oli, että valitsen tällaista kirjallisuutta niin hyvin paljon mieluummin kuin jotain valmiiksi pureskeltua tökötökökauraa parempaa odotellessani. Ja olen sitä paitsi valtavan innoissani siitä, että luin tämän kirjan englanniksi! I still can, so why not?


"Sylvia, Angela, Gigi, August. We were four girls together, amazingly beautiful and terrifyingly alone.

This is memory."

- Jacqueline Woodson: Another Brooklyn

Kommentit

 1. Kuulostaa hurjan hyvältä! Vertaat Ferranten Loistava ystäväni, josta minäkin pidin niin paljon, että luen jatkotkin. Ilman onnahtavaa loppua olisi ehkä voinut olla jopa ehkä kuin Avallonen Teräs, joka on niin täyttä terästä!

  Luen englantia hitaasti ja haluan tavoittaa kaikki vivahteet. Nyt on painolastina vielä se, että yritän kääntää joka päivä vähän saksaa tai jos ei muuta, luen saksan kielioppia tai kertaan sanoja. Tämä kaikki ei mahdu elämääni tai mahtuu, jos pysäytän blogini, lopetan sen...

  Olen aina kiitollinen loistavista kääntäjistä♥

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi kyllä ihan suomennettava kirja ja menisi luokkaan sininen/keltainen -kirjasto. Vieläkin hyvä fiilis tästä kirjasta... :)
   Kiitos Leena kommenteistasi <3!

   Poista
 2. Ai niin, tämä oli tämä. Olen itse asiassa tämän pannut jo aiemmin merkille. Vaikuttaa kyllä kiinnostavalta (lisään goodreadsiin). Jos on vähän Ferrantea, Hustvedtiä ja Ali Smithiä - niin siinäpä onkin jo aikamoinen seurakunta paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurakunta hyvinkin XD. Ei tämä ihan täydellinen ole mutta paljon parempi kuin moni moni muu. Melkein voisin lukea uudestaan piakkoinkin, sen verran hyvä muisto jäi <3!

   Poista

Lähetä kommentti