Hanna Hauru: Tyhjien sielujen saari

Tämä kirja oli Hanna Haurun toinen kirja, jonka luin. Tyhjien sielujen saari (Like, 2000) oli kansikuvineen vaikuttava ja kuten olen täällä Kirjapoluillanikin kirjoittanut, pidin Hanna Haurun Paperianarujumalasta, joten oletukseni olivat tähänkin kirjaan hieman korkealla.


Tyhjien sielujen saari kertoo spitaaliin sairastuneesta, vasta lapsen saaneesta naisesta, joka karkoitetaan yksin saareen mielisairaiden ja muiden spitaalisten joukkoon. Saarella asustaa myös pappi, hoitajia ja välillä saarella käy lääkäri. Kirja on juuri niin ahdistava kuin lähtökohdilta voit kuvitella. Tarina kulkee vuodenkierron mukaan paljon ja on jotenkin "luonnon armoilla". Itse kirja tuntuu keskittyvän tunnelman luomiseen, kuin sinänsä suurempiin juonenkäänteisiin. Kirjaa lukiessani minulle luotiin maailma, joka ahdisti ja pisti minut ajattelemaan omien surujeni pienuutta. Kirjan kokonaisuus alkoi kuitenkin jo hieman puuduttamaan, lyhyydestään huolimatta. Kirja oli minulle oikein hyvä välipalakirja: tunteellinen ja toi mieleeni naturalistisuudessaan vanhoja suomalaisia klassikoita, Silja nuorena nukkunut ja muita tämän tyylisiä, mutta kuitenkin kokonaisuus jäi lopulta hieman haaleaksi, eikä yltänyt muilta osin klassikoiden tasoon. Mutta intoni Hauruun ei lakannut lainkaan. Niin voimakkaasti hän kirjoittaa. Suoraan iholle. 3/5.


"Saarnamies sanoi, että syntieni tähden ruumiini nyt mätänee. Vartalo ei jaksa kantaa sisällään saastaista sielua, joten se sortuu vähitellen kokonaan."

- Hanna Hauru: Tyhjien sielujen saari

Kommentit

  1. Löysin vasta nyt tämän kirjan. Lukiessani ajattelin tapahtumien sijoittuvan ehkä Seiliin, jossa olen käynyt ja tunnen sen historiaa. Luin myös kirjailijan haastattelun, jossa hän kertoo kirjan taustoista. Minimalistinen ilmaisu on tosi voimakasta ilman turhia sanoja, mutta vaikutuin kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, ihana että löysit. Minusta Hanna Hauru on loistava kirjailija ja odotan kieli pitkällä, että tulisi uusia kirjoja! Haurun kirjat haluaisin mielelläni omaan hyllyyni uudestaan luettavaksi <3! Kiitos kirjan taustojen valaisusta, hyvin todenmukaiselta ne tuntuivatkin, kaikessa utuisuudessaan ja mystiikassaan...

      Poista

Lähetä kommentti