Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton

Luin jo, bloggauksen kannalta luvattoman kauan, aikaa sitten tämän ihastuttavan pienen Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton (Tammi, 2018, suom. Kristiina Rikman, esittelykpl). Kirjassa perheellinen nainen sairastuu ja joutuu sairaalahoitoon, makaamaan. Nainen on yksin, mutta yhtäkkiä vailla ennakkovaroituksia hänen äitinsä istuu hänen vierelleen ja alkaa muistelu, jonka kautta ehkä samalla myös äidin ja tyttären välit muovautuvat uusille urille. Ja nainen saa olla jälleen kerran lapsi ja äiti äiti.


Olin jo aiemmin kiinnittänyt huomiota, että useampi lukija, jolla tuntuu olevan samaa makua kanssani, luki Stroutin kirjoja englanniksi ja olin jo melkein tilaamassa tätä kirjailijaa, kunnes huomasin, että tämä kirja tuli tänä keväänä suomeksi. Ymmärrän kyllä täysin kirjailijaan hurahtamisen. Kirjoitustyyli on vahva, tyylikäs ja taitava ja silti elämänmakuisella, lähes arkisella tavalla. Oikeastaan Elizabeth Stroutin tarkkakatseinen kirjoitustyyli on juuri sellaista "luottokirjailijamatskua", joille on aina tilaa. Kuitenkin oletukseni olivat vähän erilaiset ja odotin kunnollista yllätystä, mutta sainkin enemmänkin luotettavaa perushyvääkirjallisuutta, jossa on lämmin ja elämäntuntuinen ote. Joten lukukokemus ei ollutkaan ilotulitus mutta se taatusti oli kaunis, nautinnollinen auringonlasku. Vai pitäisikö vertauskuvan olla juuri toistepäin...
Haluan ehdottomasti lukea lisää Stroutia ja täsmentää kirjailijan sen tyylin mukaiseen tarvekohtaani.


"'Nukkukaa hyvin.' Hän puristi kätensä nyrkkiin, suikkasi siihen suukon, ja kiskaisi sitten käsi koholla verhon auki ja lähti huoneesta. Rakastin sitä miestä monet vuodet. Mutta en ole kertonut siitä kenellekään."

- Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton


Kommentit

  1. Minulle tuli samanlainen fiilis, haluan lukea lisää <3

    VastaaPoista
  2. Nautinnollisilla auringonlaskuilla on vissi oma sijansa kirjallisuudessakin ja kyllä vaan: lisää toivoo tämäkin ihastelija:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti