Sara Strindsberg: Unelmien tiedekunta

Unelmien tiedekunta (2018, suom. Outi Menna, esittelykpl) on Sara Strindsbergin toinen suomennettu kirja. Alun perin meinasin jättää tämän kirjan sen kuvauksen vuoksi: "... on rankka, runollinen romaani, joka kertoo feministisestä SCUM-manifestista ja Andy Warholin ampumisesta tunnetun Valerie Solanasin elämäntarinan.". Kirja kuulosti julistavalta ja ehkä liian monimutkaiselta minun makuuni. Mutta koska pidin Niin raskas on rakkaus -kirjasta huomattavan paljon, haastoin itseni pyytämään tämänkin kirjan blogilukuun (joka yleensä velvoittaa minua lukemaan kirjan, vaikken pitäisikään siitä, ja vielä bloggaamaan siitä- syy miksi suosin mieluiten kirjastolainoja!).


Ja onneksi tein näin, sillä Unelmien tiedekunta on järjettömän hyvä ja nerokas kirja. Stridsbergin kyky kirjoittaa älykkäällä ja lukijaa koko ajan monitahoisesti kutkuttavalla tavalla oli minusta äärimmäisen tyydyttävää. Hotkin kirjaa menemään suurella lukuhalulla ja hihkuin mielessäni. Ja instagramissa. Vaikka kirjassa lojutaan eritteiltä haisevan kuoleman äärellä, niin samalla siinä juostaan ja kelataan elämän kohtaloa, merkityksiä ja sen sattumanvaraisuutta. Kirja on taiteilijaromaani, ja se on hemmetinmoisen taitelijan itsensä kirjoittama romaani. Kun sain kirjan hengästyttävällä ja huumatuneella vauhdilla loppuun, selasin netistä Strindsbergin tuotantoa ja koetin löytää hädissäni lisää, lisää, lisäää! Aivan upea kirjailija, pidän todella paljon tällaisesta taidosta kirjoittaa monella äänellä ja tyylillä sekä älykkäällä tavalla- kuitenkaan sortumatta tekotaiteelliseen liikakikkailuun. Jos Niin raskas on rakkaus oli koosteisempi, "kauniimmin" kirjoitettu niin Unelmien tiedekunta oli räväkämpi ja monipuolisempi- ja kaikkea tätä kuitenkin tasapainoisen ihastuttavalla tavalla. Lukekaa, kevään parhaimmistoa.


" SILKKIPOIKA: Kukat. Aurinko. Hämäryys.
VALERIE: On monta tapaa olla hämärässä. Sukupuoli ei ole vankila. Se on mahdollisuus. Kerrontatapoja on monia erilaisia. Sinä voit kirjoittaa oman tarinasi."

- Sara Stridsberg: Unelmien tiedekunta

Kommentit

  1. Kirja on suorastaan rumankaunis. Vaikea aihepiiri, mutta kirjailija suoriutui hengästyttävän hienosti tästä kauheudesta. Pidin kuitenkin enemmän Niin raskas on rakkaus teoksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rumankaunis, hyvin sanottu! TYkkäsin kyllä tästäkin tosi paljon. Kirjat ovat erilaisia ja omassa genressään pidin kummastakin tosi paljon :)! Kiitos kommentistasi ja pahoittelut vastausviiveestä...

      Poista

Lähetä kommentti