J.K. Rowling: Tästä alkaa elämä

J.K. Rowlingin puhe vastavalmistuneille, Tästä alkaa elämä (Otava, 2018, esittelykpl), on sangen ihastuttava pieni kirja! Rowling kertoo varsin humoristisessa puheessaan epäonnistumisen ilosta sekä mielikuvituksen tärkeydestä mutta puhe ei ole pelkkää hymistelyä, vaan menee hetkessä myös elämän kurjuuteen ja raakuuteen.


Puhe on vallan vaikuttava. Sen kautta opin jotain kirjailijasta (jännä kyllä en ole paljoakaan hänestä milloinkaan lukenut, vaikka olen toki Pottermaanikko- ja Rohkelikko, köhöm) ja tajusin myös juuret, kuinka J.K. Rowling osaa kuvata Pottereissaan monia seikkoja- myös tiedätte-kai-kenen julmuuksia. Kauheaa on, että fantasiankin takana piilee usein elämän arki ja ihmisen eläimellisyys. Kokonaisuudessaan puhe on vallan tasapainoinen ja kirja on luettava yhdeltä istumalta. Sen voi lukea, vaikkei olisikaan lukenut kirjailijan teoksia itse ja se tulee lukea jos on. Voi myös olla, että kirjan jälkeen nousee vastustamaton halu lukea Rowlingin kaikki teokset.
Kirja sopii tietenkin täydellisesti valmistujaislahjaksi kevään juhliin mutta se sopii täydellisesti myös pieneksi lahjaksi tärkeälle ystävälle tai henkilölle, jota haluaa muistaa. Kirja on elämän inhimillisyyden puolustuspuhe ja ravistelee meitä avaamaan silmämme tässä ja nyt. Todella ihana pieni kirja, kuin helmi kirjahyllyssäni.


"Valmistujaispuheen pitäjällä on suuri vastuu. Niin ajattelin, kunnes aloin muistella omaa valmistujaisjuhlaani. Meidän vuosikurssillamme puheen piti ansioitunut brittiläinen filosofi, paronitar Mary Warnock. Hänen sanojensa muistelu oli suureksi avuksi oman puheeni kirjoittamisessa, sillä kävi ilmi, että olin unohtanut paronittaren puheesta joka ainoan sanan. Havainto vapautti minut pelosta, että vahingossa tulisin puheellani usuttaneeksi teitä hylkäämään lupaavasti alkaneet uranne liiketalouden, juridiikan tai yhteiskunnallisten pyrintöjen parissa ja ryhtymään homovelhoiksi."

- J.K Rowling: Tästä alkaa elämä

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Ole hyvä, toivottavasti kelpaa. Toivottavasti muutkin löytää tämän kirjan, olen usein muistellut jo nyt jälkeenpäin. Tosi hyvä.

   Poista
 2. Hei, kuka kirjan on suomentanut? Muistathan mainita aina kääntäjän, varsinkin, jos julkaiset suoria lainauksia suomennoksesta. Kääntäjä on kirjan tekijä ja hänellä on suomennokseensa tekijänoikeus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos erittäin tärkeästä huomautuksestasi. Suomentaja on Lotta Sonninen ja todellakin on tapanani Aina muistaa kirjoittaa suomentajan nimi kirjoitukseen. Pahoittelen virhettään ja aiheuttamaani mielipahaa. Korjaan asian tekstiin kun olen seuraavan kerran koneella.

   Poista

Lähetä kommentti