Samanta Schweblin: Houreuni

Kuilusta Houreuneen, huhhuh. Kuilun jälkeen koin taas hieman vaikeutta lukemisen suhteen, eikä pitkään vellova flunssa, joka kaatoi lopulta sänkyyn saakka, auttanut asiaa lainkaan. Romaanien lukemiseen ei ollut mitään intohimoa mutta paikkailin tilannetta loistavasti lukemalla Schreckin kirjaa, josta myöhemmin lisää... Mutta ymmärtääkö joku sen tunteen, että ilman kaunokirjallista tarinaa arki tuntuu jotenkin vailinaiselta?!


Samanta Schweblinin kauniskantinen kirja kutsui luokseen uutuuden epämääräisellä viehätyksellään ja kokonsa keveydellä. Kirjaa ei kuitenkaan voinut lukukokemuksena kuvata kovin keveäksi, vaikkakaan en osannut täysin heittäytyä siihen sillä tavoin kuin kirjaan olisi pitänyt osata. Schweblinin Houreuni on hieman yliluonnollinenkin tarina äidistä ja lapsesta, jotka kohtaavat kamalimman asian elämässä, eli lapsi on kuolemaisillaan. Kirjan äiti tekee lapsensa pelastaakseen hurjan päätöksen, joka karkoittaa lapsen ja äidin toisilleen tuntemattomiin aivan loppuun saakka, tehden heistä toisilleen vieraat. Tarina kerrotaan äidin kuolinvuoteella, joka kerrotaan toisaalla ja kommentoidaan siinä välissä (siis että aikatasoja on jatkuvasti päällekäin ja lukijan pitää pysyä sinänsä melko tarkkana, mutta se on mahdollista) joka tuo oman houraamisensa ja houreilunsa kirjan mukaan. Kirja on oikein mainio ja siinä on osuvia kohtia ja havaintoja elämästä ja vanhemmuudesta. Välillä kirja piti minut kynsin kiinni tarinassaan. Valitettavasti kokonaisuutena en kuitenkaan aina ollut yhtä läsnä vaan houralin ihan omiani, omissa vellomisissani ja ahdingoissani. Houreuni on kuitenkin ehdottomasti kirja, johon kannattaa tarttua ja lukea. Kirjailija taisi olla tulossa Suomeenkin johonkin kirjallisuustapahtumaan, joten jos sellaisiin mielit, kannattaa tämä lukea jo ennalta sillä keskustelu tästä kirjasta on varmasti ihan mieletön.


"'Hänellä on myrkytys', nainen sanoi, 'ja se iskee pian sydämeen.' Jäin tuijottamaan naista, en edes tiedä kuinka pitkään tapitin häntä, jähmetyin kykenemättä sanomaan mitään. Sitten nainen sanoi joitain kauheaa. Vielä pahempaa kuin jos hän olisi ilmoittanut poikani kuolevan.
- Mitä hän sanoi? Nina kysyi."

- Samanta Schweblin: Houreuni, suom. Einari Aaltonen (espanjankielinen alkuteos, 2014), 2018, Like, kirjastolaina

Kommentit