Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät

Olin tässä joku viikko sitten flunssaisen oloinen ja oli perjantai ja ajattelin, että ostan lohdutuksekseni itselleni Ferranten uusimman kirjan Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät (WSOY, suom. Helinä Kangas, 2018). Mutta kirjapa olikin melko tyyris, vaikka aiemmat olivat mielestäni maitokauppaostona sopivan hintaisia ja niin ilahduttavan helppoja napata mukaan leivän ja kananmunien joukkoon, joten kukkaroani katsottuani, jäi kirja kauppaan. Ja minua harmitti.


Onneksi on kirjasto. Hyllystäni ei tuntunut löytyvän mitään juuri siihen nuhjuiseen oloon sopivaa kirjaa ja minä halusin lapsenomaisella kiukulla juuri Ferranten uuden ja just nyt! Onneksi kirjaston sivuilta löysin tiedon, että kirja majailee melko kaukana asuinpaikastani pikalainamuodossa, joten lähdin heti hakemaan sitä itselleni. Vietinkin mukavan viikonlopun lähestulkoon meidän ystäviksemme muodostuneiden Lilan ja Elenan kanssa. Kirja kohdentui jotenkin minusta keski-ikäsen seesteiseen aikaan lasten saapuessa maailmaan ja juonittelun muuttuvan ehkäpä jopa näennäiskohteliaan monimutkaisemmaksi. Lopussa alkoikin sitten sellainen keski-ikäisdraama, että on taas seurattavaa seuraavaankin kirjaan. Ferranten kirjoitustyyli on ihastuttavan helppolukuista ja nautinnollista. Kirjasarjan ehdoton suola on sen aidot ja rohkeat tunteet, jotka varmasti toimivat kuin salaiset stressinpurkavat lukijoilleen. Ties vaikka alintajuntakin paukkuisi siinä matkassa. Kirjan mukana voi tuulettaa ja hullutella ja rakastaa sitä kaikkea, ilman lopullista vastuuta.


(lainaus puuttuu, kun palautin kirjan kiltisti reilusti pikalainan sisällä, siis heti maanantaina)

- Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät

Kommentit

  1. Ihanaa, että tämäkin kirja on vielä edessä. Se odottaa jo kirjoituspöydän laitamilla, mutta muutama muu kirja pitäisi saada alta pois häiritsemästä - kuten Pieni elämä, jonka aikana en osaa oikein keskittyä mihinkään muuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienen elämän kohdalla ei kyllä voi muuhun keskittyä! Huhhuh! Se on mahtava kirja. Nauti vaan siitä täpöllä. Ja sitten tätä, kun saat välissä happea kunnolla :)

      Poista

Lähetä kommentti