Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba

Kahden maan Ebba oli yksi Finlandia Junior -ehdokkaista (Otava, 2017, kirjastolaina). Ebba on nelosluokkalainen tyttö Helsingistä. Koko luokka on odottanut neljännen luokan itsenäisyyspäivän tanssiaisia jo pitkään. Ebban tanssiaispäivä jatkuu kuitenkin epämukavammin, kun hän joutuu lentämään samana iltana Berliiniin isänsä ja hänen uuden puolison ja lasten luokse.


Ala-Harjun kirja oli mukavaa luettavaa, tunnelma oli hyvä ja kieli sujuvaa ja laadukasta. Pidin tästä lastenkirjasta kovasti ja siinä käsiteltiin useaa lasta koskettavaa aihetta eroa ja sen tuomia muutoksia, joskus jopa kahden maan välistä matkustelua tai kansalaisuutta. Marika Maijala kuvittama kirjankansi kutsuu myös erinomaisesti luokseen. Kirja ei ole liian pitkä tai monimutkainen, vaan soveltuu varmasti hyvin 3-6 -luokkalaisten lukuun sujuvasti. Lipsautin tämän lastenkirjan jälleen kerran tänne Kirjapolkuni puolelle, koska luin sen yksikseni. Vielä olisi yksi nuoremmille (pojille) suunnattu kirja, tissifanituksineen, luvun alla mutta saa nähdä jaksanko lukea en loppuun saakka. Ihan hauskaa piristystä tosin nämä lanut näiden aikuiskirjojen rinnalla (hekoheko).


"Kyllä mä tiedän, että isä haluaisi nähdä mua useammin.
Kyllä mäkin haluaisin nähdä sitä.
Mutta eniten epäreilu äidin ja isän ero oli mulle.
Ei siinä ole kuin huonoja puolia."

- Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba

Kommentit

  1. Samaa mieltä, että lanut tuovat vaihtelua ja piristystä aikuiskirjojen rinnalle. Ebbassa oli paljon ajateltavaa ja pohdittavaa. Monet lapset joutuvat kulkemaan jo tosi pienestä pitkiä matkoja vanhempien luota toisen vanhemman luokse. Kirjassa oli myös terrorismistä, joka pelotti Ebbaa. Pahat asiat tulevat lähelle lapsia median kautta ja oikeasti niistä olisi hyvä keskustella. Kirjat ovat jälleen hyvä keino puhua vaikeista asioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, joskin veikkaan ettei moni vanhemmista lue nuortenkirjoja. Hyvin tyypillistä tuntuu olevan, että kun lapsi oppii lukemaan niin myös esim iltasadut loppuu. Ebba oli oikein mainio: tyypit, tarina, pituus ja kieli.

      Poista

Lähetä kommentti