Arja Puikkonen ja Emma Puikkonen: Äänihäkki

Kirjapolku goes lanu -kirjat. Sininen keskitie -blogini puolella esittelen pääosin lastenkirjoja, joita luemme yhdessä lasteni kanssa ja olen omapäisesti rajannut nuortenkirjat (ne vähäiset) aina tänne "aikuiskirjapuolelle". Arja Puikkosen ja Emma Puikkosen Äänihäkki (Otava, 2017, kirjastolaina) on satukirja Grimmin satujen tapaan, kuten kirjan takakannessa luvataan. Jotenkin kirja ajautui omaan lukuuni, epäilin ettei se juuri nyt osuisi lapsilleni.


Äänihäkki on kyllä poikkeuksellisen hyvin rakennettu satu, jolla on kaunis tarinan kaari. Haidakun maassa asustaa tyttö, jonka äiti kuolee. Tämän jälkeen tyttö saa kuulla, että hänellä on aiemmin ollut kuusi veljestä, jotka olivat kadonneet. Veljet olivat muuttuneet joutseniksi ja tyttö lähtee pelastamaan veljiään. Oli virkistävää luea välillä satua ja täysin jotain muuta mitä yleensä itsekseni luen. Lukemisen suhteen en nyt oikein ole löytänyt kirjaa, joka kolahtaisi, joten olen lueskellut yllätyksekseni lanua ihan itsekseni, kaiken sen iltasaturumban lisäksi mitä meillä tehdään. Äänihäkin lumoavan maailman lisäksi kirjassa oli tosi kiinnostava ja upea Paula Melan mustavalkokuvitus, jota jäin tuijottelemaan lukemisen lomassa pitkäksikin aikaa. Vaikka satu ei ihan täysin lyönyt minua laudalta, oli lukukokemus oikein mukava ja näin joulun alla mieluisa. Kirja sopisi ihan täydellisesti joulukuusen valoissa luettavaksi ja hetkiin, jossa haluaa rauhoitua ja fiilistellä. Minustakin tuntui vähän niin kuin olisi varastanut itselleni oman salaisuuden Äänihäkin kautta, satumaasta, josta lapseni eivät vielä tiedä mitään. Nyt kuuntelen joutsenia ihan erilailla...

Milloin sinä olet aikuisena lukenut satuja yksin?


"Kylässä kaikki seisahtui. Jalka pysähtyi kesken askeleen, viulisti laski jousensa. Tyttö kertoi, miten ääni tunkeutui korviin ja muutti tunnelman, miten ihmiset jähmettyivät, katsoivat toisiaan ja näkivät ilon alla peitetyn surun ja kaipauksen ja pelon, miten jokainen käänsi selkänsä ettei tulisi nähdyksi ja poistui vaivihkaa niityltä, kunnes juhlista oli jäljellä vain kuivuvat, rapisevat koivunlehdet."

- Arja Puikkonen ja Emma Puikkonen: Äänihäkki

Kommentit