Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa

Toinen Gummerukselta saamani ennakkokappale oli Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa (2017). Minähän en ole lukenut Ahavan edellistä, varsin kehuttua ja esillä ollutta kirjaa, koska jotenkin se kuulosti itselleni varsin ahdistavalta aiheelta. Aloin siis lukea Ahavaa neitsyenä, hienoisessa jännityksessä ja melko heti minun altani vedettiin matto. Ja mukavan napakalla otteella.


Ennen kuin mieheni katoaa -kirja oli juuri parasta lukea niin, etten tiennyt siitä mitään ennalta. Nyt kirjaa on esitelty hyvin monessa mediassa, joten lähes kaikki varmasti tietää mitä siinä suht koht tapahtuu. Jos et, ja et halua tietä (hyvä!), niin älä lue eteenpäin.

Kirjassa on kaksi tarinaa. Toisessa nainen kuulee mieheltään, että on oikeastaan aina halunnut olla nainen ja toisessa Kolumbus matkustaa Intiaan. Kumpikin tarina kokijalleen yhtä maailmaa mullistuttavaa, vaikkei oikein tiedä mitä edestään on löytänyt ja mitä oikeastaan on aiemmin kokenut tai millä tavoin asia myöhemmin tullaan kartoittamaan. Itse olin ehdottomasti kiinnostuneempi naisen tarinasta mutta varmasti Kolumbuksen tarina antoi voimakkaaseen kirjaan välimatkaa. Maailman toiselta laidalta saakka.

Ahava kirjoittaa niin verevästi naisen kautta tunteiden kirjon ja suoranaisen helvetin, mitä perusarkimaaperän rikkoutuminen voi ihmisessä aiheuttaa. Se on kriisi, se pistää asiat ymmärtämättömään olotilaan. Se sekoittaa maat ja kirjoittaa kartat uusiksi.

Kirja on todella rohkea kirja ja uskaltaa avata asioita eri näkökulmista. Voisin kuvitella, että kirja toimisi lähes vertaistuellisena teoksena kaikille, jotka ovat kokeneet rankan avioeron. Sellaisen missä, toinen on ollut eron matkalla paljon pidemmällä (ehkä jo toisessa suhteessa) ja toiselle tuo kaikki tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta, eli kriisinä. Kirjaa lukiessa tuli vahva olo, kuten Elena Ferranten Hylkäämisen päivissä, että koska kirjan tunteet ovat niin iholle lyöviä, voi kyseessä olla omakohtainen kokemus. Sittemmin mediaa seuranneena huomasinkin, että näin juuri on ollut. Sen jälkeen minulle tuli hieman vaivaantunutkin olo, noloa sanoa, mutta näin usein käy hyvin tunteikkaiden ja henkilökohtaisten kirjojen kohdalla. Ja samalla se taas nostatti ajatustani miten rohkeita kirjailijoita meillä pienessä maassamme onkaan.

Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa oli minulle kirjallisesti niin antoisa, että menin tämän lukukokemuksen jälkeen suoraan kirjastoon ja lainasin kirjailijan edellisen teoksen. En ikään kuin halunnut päästää irti. Mutta vieläkin Taivaalta tippuvat asiat ovat lukematta. Katsotaan miten käy. Käviköhän kirja tällä kertaa vain hyllyssäni lohduttamassa.


"Olen päästänyt taloon toisen naisen. Annan heille omaa aikaa, soitan ennen kuin palaan kotiin."

- Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa

Kommentit

 1. Tämä aihe puhuttelee minua. En kuitenkaan vielä uskalla lukea kirjaa.

  VastaaPoista
 2. Tämä on vahva, hieno romaani. Voi vain arvailla, miten paljon sen kirjoittaminen on ottanut. Jotenkin henkilökohtainen ja taiteellinen lyövät tässä kättä - onnistuneesti, lukijaan jäljen jättäen.

  Taivaalta tippuvat asiat on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuneesti kyllä :). Pitää kyllä tuo Tta:kin lukea, kun kirjailijan ääni oli noin vahva :)! Kiitos kun kommentoit :)))

   Poista
 3. Tämä kirja kosketti kovasti. Syvällinen ja raastava teos. Katjaa kompaten, hyvin henkilökohtainen teos.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti