Linda Grant: The Dark Circle

Luin kesälomallani kaksi kirjaa in english ja toinen oli Linda Grantin The Dark Circle (2016, Virago, oma ostos), joka pyöri voitokkaastikin useilla palkintolistoilla.


The Dark Circle -kirjan tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun sodan jälkeiseen Britanniaan, jossa teini-ikäiset kaksoset saavat yllätyksekseen tuberkuloosi diagnoosin ja pääsevät sosiaalisesta statuksestaan huolimatta onnekkaina valtion maksamaan, aiemmin vain rikkaille varattuun, parantolaan. Pikkuhiljaa kaksoset kuitenkin huomaavat tulleensa enemmänkin saattohoitolaan, jossa pienet lapsetkin ovat vällyihin peiteltyinä ja käyttäytyvät kuin kuolemaa odottavat vanhukset, vailla minkäälaista lohdutusta tai iloa. Kirja kuvasi varsin hyvin aikansa hoitotapoja, joista osa tuntui lähes kauhistuttavalta. Aluksi toisistaan eritetut kaksoset, Lenny ja Miriam, tapaavat hoitolassa persoonallisia tyyppejä ja samaan aikaan hiljaisessa tiedossa on, että markkinoille on tulossa lääke, joka voi auttaa keuhkosairauksia uskomattomalla tavalla. Nämä seikat tuovat asukkaille valoa näennäisen yltäkylläisen keuhkoparantolan kylmyyteen ja viikko tolkulla kestäviin makaamishoitoihin.

Luin kirjaa varsin kiinnostuneena tuon historiallisen näkökannan vuoksi. Linda Grant kirjoittaa hyvin ja tarinan pohja oli varsin kiinnostava. Kuitenkin jotakin kävi ja loppua kohti mielenkiintoni kirjaan alkoi latistua. En tiedä johtuiko tämä kielitaitoni heikkoudesta, vai mistä. Toisaalta, voisin mieluusti  lukea kirjaa uudestaan suomennettuna, voi olla että näin jaksaisin innostua kirjan lopustakin samalla lailla kuin sen alusta. Kirjan lukeminen oli myös hieman liikuttavaa, kun ajattelin miten aiemmin keuhkosairauksia on hoidettu ja mikä onni meillä nykyään on, että meillä on olemassa lääkkeitä sairauksiin, jotka aiemmin vammauttivat ihmisten elämän.
Vaikka siltikin, kaikki sairaudet tuntuvat vieläkin niin varsin surkeilta ja kamalilta asioita. Varsinkin kun ne osuvat omalle, tai läheisen, kohdalle.


"To them, you were just a set of symptoms."

- Linda Grant: The Dark Circle


Kommentit

 1. Olipa kiva lukea arviosi tästä kirjasta, kun se omallakin lukulistalla on. Kirjankin jo ostin, mutta en tosiaan vielä ole ehtinyt sitä lukea. Olen lukenut Grantilta 3-4 kirjaa, joista kaikista olen kyllä pitänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grant jäi kyllä kivalla tavalla kutittelemaan, että voisin lukea häneltä enemmänkin. Lähes sellaista mukavaa, luottokirjailijan makua. Lieneekö suomennettu lain? Kiva kun kommentoit ja hyvää lukukokemusta sinulle tämän(kin) kirjan parissa!

   Poista
 2. En ole ainakaan huomannut, että olisi suomennettu. Olen ostellut Grantin kirjoja vähitellen. Alunperin löysin hänet Orange-palkinnon (nykyisin Baileys) kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisko suosituksia mitä kannattaa lukea?

   Poista

Lähetä kommentti