Yaa Gyasi: Matkalla kotiin

Yaa Gyasin Matkalla kotiin oli minulla pitkässä luvussa. Se kärsi myös lukujumini, jonka vuoksi luulin, ettei lupaavalla alulla alkanut kirja edennyt toivomaani tapaan. Mutta nyt, kun kirja on ollut jo useamman viikon luettuna, tiedän että ei se siitä johtunut. Jostakin syystä Matkalla kotiin oli minusta hieman epätasainen kirja, jolta toivoin enemmän.


Kirja lähtee kaukaa 1700 -luvulta, tummasta Afrikasta,  brittein hallinnosta, ja päätyy nykyaikaan. Tarina(t) kulkee hieman pomppien ja kirja on runsas. Koska luin kirjaa pitkän kaavan kautta, en oikein aina pysynyt tarinoissa mukana ja nimetkin menivät sekaisin. Jouduin palailemaan useasti. Mutta samaan aikaan kirjassa oli joitakin lukuja (luin melkein näitä lukuja kuin eri tarinoita, melkein kuin novelleja, niin erilaisia ne minulle olivat), joista ihan hullaannuin ja taputin käsiäni yhteen (no ainakin ajatuksissani). Ja sitten janosin lisää, lisää, mutta vastaani tulikin paljon mielenkiinnottamampi ja persoonattomampi tarinan kohta, josta jäin taas ymmälleni, että mitä tässä tapahtui, vai tapahtuiko minulle, vai kenelle.

Minä luulen, että Matkalla kotiin avautuisi minulle paljon eheämpänä jos lukisin sen toistamiseen. Samaan aikaan lukukokemukseni näin pari viikkoa jälkeenkin päin tuntuu kokonaisuudessaan lähes mitäänsanomattomalta, joten pelkään pahoin, että minulla on koskaan malttia ottaa tätä kirjaa uudestaan ja kokeilla itseäni uudestaan. Mutta jätän kirjan kutittelemaan minua kirjahyllyyni ja katsotaan miten käy. Ainakin kirja taas kovasti tartutti haluni lukea eri kulttuureista ja historiastamme kautta maailman.


"H tarttui sanaakaan sanomatta Thomasin lapioon. Oma lapio toisessa ja Thomasin lapio toisessa kädessä hän selvitti kahden miehen urakan, ja työnjohtaja näki kaiken.
'Eipä ole kukaan ennen käyttänyt kahta lapiota', työnjohtaja sanoi päivän päättyessä kunnioitusta äänessään, ja H vain nyökkäsi. Sen jälkeen työnjohtaja potkaisi Thomasia, joka nyyhkytti edelleen istuallaan. 'Tuo neekeri pelasti juuri henkesi', hän sanoi. thomas kohotti katseensa H:hon, mutta H ei sanonut mitään."

- Yaa Gyasi: Matkalla kotiin (Otava, 2017, suom. Sari Karhulahti, esittelykpl)

Kommentit

 1. Plussapuolelle luettekoon, että tämä innosti tutkimaan tarkemmin itselle vierasta Ghanaa maana. Gyasi kirjoittaa sormella osoittamatonta tekstiä ja polveilevaa tarinaa historiallisista lähtökohdista eteenpäin. Välillä lukijana joutuu tosiaan outojen nimien kanssa hakoteillä ja on pakko tehdä paluuperät, mutta erilainen ja ajatuksia herättävä teos:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olipa kiva kun täältä löytyi kommenttikin :)! Kiitos!
   Minä en noin innostunut tutkimaan muuta kuin kirjan tarinoita, ja niissäkin pää meni pyörälle. Vieläkin tuntuu, että kirja oli epätasainen mutta olisi kiva lukea tämä joskus uudestaan.

   Poista
 2. Minusta tämä oli upea romaani! Säikähdin kyllä aluksi, kun tajusin kirjan rakenteen ja mietin, miten tarina pysyy läjässä. Koin, että oikein hyvin. Kirjan alussa olevasta sukupuusta oli apua, sillä sieltä saattoi tarkistaa nimet ja sukuhaarat.

  Mutta makuasioita nämä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just parasta, että jokaiselle jotakin :). Luin tätä huonoon aikaan mutta minkäs mahdat!

   Poista

Lähetä kommentti