Bandi: Syytös

Bandi, eli Tulikärpänen, on pseudonyymi, joka on kirjoittanut seitsemän novellia Pohjois-Koreasta kirjaan nimeltä Syytös (S&S, 2017, kirjastolaina, suom. Raisa Porrasmaa). Jokainen varmaan nykyaikana ymmärtää miksi näin on.


Sitä minä en ymmärrä, miten satuin ottamaan tämän kirjan mukaani rentoutuspääsiäislomalleni, koska on sanomattakin selvää, etteivät tarinat olleet mukavia tai rentouttavia. Diktatuurin ja ainaisen epäluulon ja arvioinnin alla eläminen tuntuu länsimaisesta ihmisestä tilanteelta, jota ei järjissään kestäisi. Luin nämä seitsemän eri tarinaa hieman hutiloiden, omaa ahdinkoani säästellen ja jo seuraavaa kirjaa odotellen.
Jos haluat olla poliittisesti valveutunut maailman menosta, kuten nyt kuitenkin ihan hyvä on jossakin määrin aikuisen ihmisen olla, voit lukea tämän kirjan "sivistysmielessä". Mutta rentoutusmieleen en tätä osaa suositella. Lukukokemukseni oli siis kaiken kaikkiaan melko olematon, koska en voinut antautua tälle kirjalle nyt ollenkaan liikaa. Pystyisinkö koskaan. En tiedä.


"'Auttakaa!' Rouva O huusi.
Väkijoukon tiukassa puristuksessa hengittäminen kävi tukalaksi ja olo epätoivoiseksi. Kaikkien näiden ihmisolentojen kuhinassa, lukemattomien käsien ja jalkojen sekamelskassa tuntui kuin hänen päänsä, selkänsä ja lanteensa murskautuisivat. Hän sai rajuja iskuja rintakehäänsä kyynärpäistä ja jopa kepeistä. Tuhkahduttava kuumuus, hien haju, kura joka pärskähteli jaloissa... Kaikki tuo oli merkityksetöntä, hän oli jo täysin tunnoton."

- Bandi: Syytös

Kommentit

  1. No juu, ei varmaan ihan rentoutumiskirjasta mene tämä. Minäkin haluan tämän lukea, mutta odottelen otollista aikaa ja sitä, että saadaan ehkä joskus täälläkin se kirjastoon. Ei ole toistaiseksi saatu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpas outoa ettei ole vielä tullut. Jospa kuitenkin saat pian käsiisi jos on tunne, että pitäisi päästä lukemaan. Välillä on hyvä lukea erilaista mutta itse näköjään harrastelukemisessani tykkään, että mukana on jotain rentouttakin. Vaikka toisaalta ehkä itse olin välillä lukevinani näissä jotain pientä sarkastista otettakin, jotain huumorin kirjoa, jota en meinannut kuitenkaan uskoa todeksi. Ja jokunen novelli jätti mieleenpainuvia kohtia, kuten tiettyjä "idoli"kuvia pelkäävä lapsi...

      Poista

Lähetä kommentti