Hanna Hauru: Jääkansi

Minun tekisi mieli lukea tämä kirja vielä toistamiseen, ennen kuin alan kirjoittamaan tätä blogikirjoitusta, mutta en enää malta. Hanna Hauru on kirjailija, johon joku vuosi sitten hurahdin aivan täysin. Hauru puhuu minun kieltäni, sellaista proosallista, voimakasta lumousta, jolle tämäkin mitä ilmeisemmin kranttu, ja vielä krantummaksi vain muuttuva bloggaaja arvostaa, ihailee ja halajaa. Uusi Hauru on täällä, vapise maailma. Jääkansi (Like, 2017).


En tiedä mitä odottaa, koska kirja on taas yhtä ihanan pieni kuin Haurun edelliset. Jääkansi hyppää sodan jälkeiseen Suomeen. Pikkutyttö ja Betti-äiti kävelevät rintamalta palaavaa isää vastaan. Tyttö jo tuntee isänsä lämpimän ja turvallisen käden kädessään mutta laiturilla äiti suuteleekin toista miestä, Pahaa, ja toteaa, että isä tulee perässä, lautalaatikossa.

Pieni tyttö/eksynyt nainen kulkee heinien välissä, kohti rantasaunaa, kokee elämää syrjäseudulla, maalaismaiseman kauneudessa ja totaalisessa köyhyydessä. Yhdeksän kuukautta myöhemmin Betti synnyttää lapsen, joka löytyy pihalta emakon kyljestä, nälkää pakoon ryömimästä, ja kunnan täti vie vauvan pois. Tyttö saa valita lähteekö hänkin, ei lähde. Viina ja viha velloo talossa ja talon portailla. Piha täyttyy kummallisuudesta, jännittyneisyydestä. Vuodenajat vierivät. Minun on

vai-ke-a

hen-git-tää.

Kasvaessaan tyttö, nuori nainen, mitään naiseudesta ymmärtävä, pestautuu lähellä olevaan mielisairaalaan töihin. Tarinat nivoutuvat, ympyrät sulkeutuvat, elämäkö jatkuu, vaikka talot sammuvat ja saunassa on vielä saunan tuoksu. Kamalaa miten kylmää, jäätävää elämänvirta voi olla. Ja ihan keskellä kauneinta helteistä kansallisromantiikkaa.

Mykistyin kirjasta. Hauru tekee sen minulle. Tätä kirjaa muistelen happea haukkoen ja samalla tuohon hyiseen veteen uudelleen pelottavalla kutsulla uppoutuen. Janoan lukea tämän kirjan uudestaan. Kirjasta tulee hyllyni jäinen hedelmä, jota haukkaan, kun haluan kokea maailman tuulien raikkaan hyytävää kirjallisuutta, ja ihan läheltä. Hanna Hauru oli ainoa kevään kotimainen kirja, jonka pyysin kustantajalta istualtani pomppien. Ja valitsin oikein. Tässä täydellisesti kirjoitetussa kirjassa haisee hulluuden hurma.


"Äänet jäävät taakse, kun niitä ei kuuntele tarkkaan. Ympärilläni näkyy muistoja, joita olen palannut unohtamaan. Mieleni pyyhkii niitä pois sitä mukaa, kun olen kuunnellut kuiskaavan lauseen loppuun."

- Hanna Hauru: Jääkansi

Kommentit

 1. Paljon samoja ajatuksia tuli minulle mieleen. Aivan noin hengästyttävästi en tätä kokenut, mutta vaikuttava teos yhtäkaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla. Minulla meni ensiksi käsityskyky, toimintakyky, sanat. Jälkeen päin tunne vain vahvistuu. Siksi pitäisi lukea toistamiseen. Aivan kuten kaikki Haurut, niissä on paljon enemmän kuin keskimääräisessä 400 sivun kirjassa.
   Todella poikkeuksellisen loistava kirjailija. Fanitan.

   Poista
 2. Lisäilenpä tämän lukulistalle:) Tuo kansi on vaan jotain niin kaunista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa. Kansi on kaunis. Harmi vaan että tämä kappale oli pehmeäkantinen. Toisaalta jos se laskee hintaa ja saa ihmisiä ostamaan tätä kirjaa matalammalla kynnyksellä, antaa mennä vaan. Kannattaa lukea.

   Poista
 3. Minäkin laitan tämän lukujonoon. Kansikuvan toteutus on tosiaan hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan! Kirjan sisältö oli tosiaan niin paljon minulle, että unohdin jopa sanoa kannesta mitään, vaikka kansikuvalla on minulle hyvin usein liian suuri merkitys kirjoja valitessani.

   Poista
 4. Sama kuin muutamalla muullakin yllä: lukulistalle ja upea kansi todella! /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, laitetaan Haurua kirjablogeihin esille. Siitä olen iloinen :)!
   Toivottavasti kanssabloggaajat löytävät tämän helmen pursuavista listoista. Minulle tämä oli ainoa kotimainen, jonka ennakolta tänä keväänä pyysin. Meinasin kirkua, kun huomasin, että Haurulta tuli uusi ja jännitti kamalasti kirjan aloitus. Mutta menin ja ahmin tämän. Sekin vähän harmittaa kun tätä voisi nauttia kyllä ihan täysin myös rauhallisemmalla tahdilla, mutta kun en malttanut!

   Poista
 5. Miksi kerrot juonen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän juonen kuvailuun lipsahti, olet oikeassa, innostuksissani varmaan. En yleensä tee näin paljon juonikuvausta, mutta se on kirjablogeissa muutoin hyvin tyypilistä. Mutta luulin tehneeni sen melko mystisesti, niin ettei siitä kyllä koko tarinaa saanut mitenkään irti. Epäonnistuinko? Oletko lukenut kirjan? Toivottavasti, se on nimittäin todella hyvä ja monisäikeisempi kuin blogikirjoitukseni kyhäelmä ikinä.
   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 6. Minua ei juonen kerronta taas haittaa yhtään. Lukulistalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jälkeenpäin jäin miettimään, että halusin tässä myös vähän houkutella ihmisiä kirjan äärelle, siksi kerroin kirjasta enemmän. Onpa ihanaa, että löysin sinusta Hauru-sisaren! :))!

   Poista
 7. Voi, sinulla onkin täällä Kirjapolussasi kaikki Haurut. Kävin lukemassa ja huomasin, että olenhan minä lukenut tuon Utopian joskus, liian nopeasti ja hajamielisesti tosin. Sen salaperäisyys on jäänyt mieleeni. Minulla alkaa nyt Hauru-kausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olisipa myös kirjahyllyssäni. OIkeasti rakastan näitä kirjoja. Uskomattoman vereviä. Hauru-kausi! Ihanaa!!!!

   Poista
 8. Bleue, sain juuri ystävältäni viestin ja suosituksen lukea tämä kirja: Hän on aivan myyty!

  Jotenkin kuulostaa kyllä minun kirjaltani...

  Kiitos<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten iloiseksi tästä viestistäsi tulinkaan!!! Jos et ole vielä Hauruun hurahtanut, niin kyllä, nyt on aika!!! Varoituksen sana: menee luihin ja ytimiin.

   Poista
 9. Minusta tämä oli liian julma ja kauhea. Raja ylittyi, enkä päässyt tarinan sisimpään. Haurun kerrontaa kyllä ihailen, ja jatkan hänen tuotantonsa parissa. Mutta tämä oli liian toivoton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haurun kirjat ovat julmia ja tarinat kauheita. Luin juuri hänen esikoisensa Eivätkä he koskaan hymyilleet ja voisin sanoa, että se se vasta olikin julma ja kauhea. Huhhuh, marraskuinen maanantai kävi oikein mainiosti kirjan kokemiseen!

   Poista

Lähetä kommentti