Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Siri Kolu on vahva lastenkirjailija, jota emme ole vielä lasteni kanssa päässeet lukemaan. Mutta otin hieman varaslähtöä tutustuessani hänen nuortenkirjaansa Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava, 2016, kirjastolaina). Tarina nimetään ensisivuilla elämänmuutosromaaniksi.


Kirjan päähenkilö nuori Peetu tekee isänsä kanssa kesän aikana kymmenen purjelentoa. Kesä tuntuu Peetusta pitkältä, koska hän on pääsemässä sen jälkeen kauan odottamaansa sukupuolen korjaushoitoon. Kirjan aihe transsukupuolisuuden kuvaaminen on rohkea. Minun on aiemminkin ollut tarkoitus lukea Marja Björkin Poika mutta en näköjään ole sitä vielä tehnyt. Olenko kuitenkin arastellut aihetta, josta me harvoin puhumme tai muutoin käsittelisimme arjessamme? Siri Kolun kirja kuitenkin käsittelee transsukupuoisuutta erittäin taitavasti kaunokirjallisuuden kautta. Peetun tarina on samalla myös Peetun perheen, tavallisen nelihenkisen suomalaisperheen elämää, jossa kaikki on päällepäin "just niin tavallisesti kuin on" mutta sisällä kullakin yksilöllä on omat juttunsa ja lopulta jokainen nelikossa on kasvanut toisistaan harmillisen kauas.

Kesän jälkeen kaikki on toisin -kirja kulki hienoisen alkujännityksen jälkeen kuin Peetun ja isän purjelennot, eli tarkasti olosuhteet huomioiden. Kolun kieli on eheää ja kaunista. Vetovoimaisen juonen lisäksi kirjan kautta saa hyvän kuvauksen siitä, millaista on elää kropassa, jota ei tunne omakseen, jota ei ymmärrä ja joka aiheuttaa suoranaista itseinhoa. Kirja on varmasti tehty äärimmäisen korrektilla tavalla mutta kuten sanottua, kirja ei ole tietomainen töksähdys vaan oikeasti kaunokirjallinen teos, vaikkakin kirjassa käytettiin yksittäisiä sanoja, joiden merkitystä jouduin googlettamaan. Kirjassa on myös mukavalla tavalla avoimia kohtia, joita jään lukijana pohtimaan, sillä kaikkien näkökulmia ei avata, vaan tarina kuvataan lähinnä Peetun silmien kautta.


"Vituttaa tyhmät ihmiset. Sellaset, joille olen niiden tietämättömyyskuplan ainoa neula, johon se saattaa puhjeta.
Mä olen ihminen, en tietopankki.

"Siis tykkäsitsä lapsenakin pukeutua poikien vaatteisiin?"
Mä en ole transseksuaali. Mä olen transsukupuolinen. Transmies.
Anna kun mä kysyn sulta: Tykkäätsä pukeutua vaatteisiin?
Mä en performoi poikaa. Mä en leiki poikaa. Mä en ole dragking lavalla.
Olen Peetu, olen aina ollut. Valitsin peetun vaatteet heti kun tiesin, mitä eroa on röyhelöpaidalla ja peetupaidalla, peetutennareilla ja hello kitty -tennareilla."

- Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Kommentit