Anna Lihammer: Kun pimeys peittää maan

Kirjabloggauksen myötä olen alkanut huomata tietynlaisia lainalaisuuksia lukemisessani. Selvästikin lomaviikkojen aluksi tarvitsen jotain tosi kevyttä. Ilmeisesti stressikerroin on jo siinä kohdin niin korkea, ettei klassikkoluku tule kuuloonkaan. Lukupiirien, ja sanottakoon myös että kustantajien ennakkoyllärikirjojen myötä (jonka listoilta olen näköjään pudonnut! äh!), olen huomannut lukevani usein dekkaria loman aikana. En ole mikään himodekkaristi mutta välipalana, tai alkupalana, nämä kyllä toimivat hyvin. Minulle dekkarit ovat myös kummallisella tavalla kevyitä ja usein hyvin nopealukuisia.


Anna Lihammerin kirja oli vilissyt kirjablogeissa. Niinpä se lähti myös minun mukaani toistamiseen kirjastossa vastaan tullessaan. Kun pimeys peittää maan -kirjassa on myös vetävä kansi (Atena, 2015, suom. Ulla Lempinen). Ja taas dekkaristina on ruotsalainen, ja vielä esikoiskirjana. Mikä siinäkin on, että minä luen näitä? Lihammerin tarina sijoittuu 1934 vuoteen, jolloin natsit meuhaavat Euroopassa. Kirja kuvaa mielestäni ihan napakasti sitä, millä tavalla vainot ja ennakkoluulot rantautuivat myös meille pohjosmaihin. Samoin miten tiedettä on historian humussa rakennettu. Kirjan päähenkilöinä ovat komea, tyylikäs komisario Carl Hell ja hänen apunaan poliisisisar Maria Gustavsson. Lisäksi kasa lääkäreitä ja jollakin muulla tapaa lukeneita henkilöitä. Kirja alkaa ravisuttavasti ruumishuoneelta, itse asiassa yliopiston tutkimuslaitokselta, jossa tapahtuu ällöttävä murha. Murha ei tietenkään jää ainoakseen. Kirjan henkilöhahmot ovat ihan mukavia ja tunnelma aika mukavan tyylikäs, joskin tarinan toistot alkavat puuduttaa. Toiston toimivuus on pienestä kiinni.

Kirja polkaisi kivasti käyntiin joululomani lukemisen, joskin hitaammasti kuin toivoin. Kirjan lyhyet kappaleet soveltuivat oikein hyvin lukutilanteisiin, jotka katkesivat jatkuvasti jouluhurmiossa pyörivien lasteni ansiosta. En kuitenkaan muista enää tästä kirjasta paljon mitään, vaikka lukemisesta on vasta puolitoista viikkoa. No, se ei ollut minulle tämän kirjan tarkoituskaan.


"Miehen ympärillä oli silkkaa mustaa. Ei vain pimeää, vaan läpitunkemattoman syvää mustuutta."

- Anna Lihammer: Kun pimeys peittää maan

Kommentit

 1. Tämä oli nappisuoritus Lihammerilta. Jatkoa odottelen mielenkiinnolla, sillä historia on se mikä kiinnostaa näissä dekkareissa ja kirjoittajahan on historian asiantuntija. Ruotsista tulee jatkuvalla syötöllä näitä huippudekkaristeja. Onkohan heillä jokin dekkaristikoulu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku dekkaristikoulu siellä varmaan on. Tuo historiallinen kuvaus oli kyllä juuri kirjan tunnelman luoja. Ihan mukava lukukokemus minullekin!

   Poista
 2. Tämä on ihan täydellinen kirja! Tavallaan luen tähän nyt jatkoa eli tietokirja Kansankodin pimeämpi puoli liippaa tätä aika liki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että pidit! Taisinkin nähdä kirjan blogissasi ja yksi hyvä syy kokeilla jotain turvakaaren ulkopuolelta on luottobloggaajan suositus! En ole dekkaristi mutta kun välillä lukee niin nämä antaa myös jännästi uutta energiaa lukea taas sitten jotain muuta :).

   Poista
 3. Tämä kiinnostaa sen verran, että taidan lukea kun seuraavan kerran tarvitsen dekkaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän tässä minullakin kävi :). Ja ihan hyvä näin!

   Poista

Lähetä kommentti