Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki

Kävin viime viikonloppuna Helsingin kirjamessuilla ja Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki oli mtkakirjavalintani. Siis ja kaikki lukuharrastajat tietävät, että tuo valinta ei tehdä hetken mielijohteesta, vaan sitä pohditaan ja punnitaan, sillä matkalukukirja toki on hyvin tärkeässä asemassa myös koko matkan tunnelman luomisen näkökulmasta. Joten oletukseni tälle kirjalle olivat suurehkot. Ja hetki kirjan avaamiselle junamatkalla oli kuin symboli omalle matkalleni kirjallisuuden parissa.


Minä en ole lukenut Teemestarin kirjaa vieläkään, vaikka minut on vakuutettu kirjan voimallisuudesta. Kirja kävi jo kerran kirjastosta kotonani mutta jouduin palauttamaan sen jonkun muun lukijan varauksen vuoksi. Aloitin kirjaa noin sivun verran ja jäljelle jäi hieman epäilevä mielenkiinto. Kudottujen kujien kaupunki kuulosti katalogissa mielekkäältä mutta en tajunnut ollenkaan, että kyseessä on fantasiakirja. Luen todella vähän fantasiaa ja kun mietin mistä tämä johtuu niin veikkaan, että taustalla on se, että mieluummin täytän fantasiakiintiöni elokuvien kautta. Toinen Emmi Itärannan uudesta kirjasta mieleeni tuleva asia on katastrofiseikkailut, joita niitäkin nautin lähinnä elokuvien muodossa.

Itärannan kirja sijoittuu kauniisti kuvaillulle saarelle, jossa asustaa ihmisiä erillään muusta maailmasta, tiukassa Neuvoston valvonnassa. Kirjan päähenkilönä on kutoja Eliana, joka löytää eräänä päivänä naisen verilammikosta. Saarelle leviää kummallinen tauti, jonka myötä päähenkilöt alkavat selvittää kielletyn unennäkemisen taustoja. Rakkauttakin on mukana.

Hmm, valitetttavasti lukukokemukseni jäi kirjasta varsin ohueksi. Kirjaa myötäillen: kuin uhueksi ja väljäksi kudottu seinäkangas. Minua harmitti kovasti, etten päässyt kuulemaan kirjailijaa kirjamessuilla, koska se olisi voinut tuoda kirjan lukemiseen erilaista mielenkiintoa ja motivaatiota. En oikein päässyt kirjan imuun missään kohdassa ja lukeminen muuttui loppua kohti tarpovaksi. Tunnustan lukaisseeni kirjan loppuun ja jos kirja olisi ollut kirjastolaina, olisin keskeyttänyt sen puoli välin kohdalla mutta nyt koetin lukaista loppuun saakka, sillä sain kirjan kustantajalta. Ehkä näihin kustantajilta saatuihin kirjoihin tuleekin välillä ihmeellisiä ennakkopaineita (siis itseltäni) ja usein toivon, että pitäisin niistä, olenhan kirjan itse valinnutkin. Mutta ei se vain näin mene. Luulen, että olen katsonut niin monia katastrofi/dystopia/fantasiaelokuvia, että vaatimukseni sellaiselle on jo hyvin korkealla ja tarvitsen montaa tasoa, jotta kiinnostukseni pysyy tässä genressä yllä. Voisin veikata, että Kudottujen kujien kaupunki toimisi kuitenkin loistavasti nuortenkirjana, ehkä nuorten aikuistenkin, ja toki genrefanien keskuudessa. Minä vain oli auttamatta kirjan kohderyhmästä ulkona ja se tuntui vähän surulliseltakin. En kai vain kadota taitoani heittäytyä mielikuvituksen maailmaan?


"Saaren keskellä seisoo Torni, sileä ja sokea. Kiviaurinko hehkuu sen huipulla harmaata valoa, levittää teräviä sädesormiaan. Ikkunoissa välkkyvät tulet kuin kalan suomut. Kaikkialla ympärillä on merta, eikä ilma kannattele minua kauempaa. Suuntaan Tornia kohti."

- Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki (Teos, 2015)

Kommentit

 1. Oi voi, harmi ettet saanut tästä mieluisaa lukukokemusta. Minä ahmin kirjaa nälkäisenä eteenpäin, se kutoi pauloihinsa ja solahdin Itärannan luomaan maailmaan ensisivuilta lähtien. Mutta niin se vain menee, että kaikki ei tosiaankaan uppoa kaikkiin. Jokin pienikin asia voi sen estää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi minäkin olin toiveikas mutta jotenkin se ei vaan sitten lähtenyt siitä liikkeelle kuin ajattelin. Harmittava juttu. Mutta ehkäpä seuraava kirja taas kolahtaa erilailla. Kuitenkin on aina mukava lukea erilaisia kirjoja, jokaisesta kokemuksesta taatusti oppii jotakin ja uskon että Itärannan luoma kaunis maisema säilyy hyvin muistissani :).

   Poista
 2. Niinhän se on, että vaikka itse valitsisi itselleen mieluisat kirjat luettavaksi (kuten ennakko-odotusten mukaan tekeekin, eihän sitä itselleen vastenmielisiin tartu :)), ei voi koskaan etukäteen tietää, osuuko luettava kohdalleen vaiko ei.

  Minä pidin tästä paljon, mutta ihan oman lukuvuoteni(kaan) huipuksi tämä ei nouse. Kieli oli makuuni paikoin liiankin kaunista ja kuvailevaa. Nautin tästä silti, omintakeinen romaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko todeta, että odotin kieleltäkin jotain vielä mullistavampaa. Hyväähän se on, mutten lopulta edes kiinnittänyt siihen huomiota paitsi useisiin isoihin kirjaimiin.
   Kiitos blogikollegakommentistasi! Nämä on just hyviä havaintoja itsellekin, että koskaan ei tiedä mikä seikkailu odottaa, kun kirjan avaa...

   Poista
 3. Voi harmistus sanon minäkin. En ole tosin tätä vielä lukenut, tuossa hyllyssä se kököttää, mutta Teemestarista pidin hirvittävän paljon. Ennakkopaineet ja aiheella kyllästyminen (siis niin kuin kyllästetty, ei kyllästynyt) vaikuttavat kyllä lukukokemukseen tosi paljon. Toivottavasti seuraava lukemasi kirja on mainio! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otin lukuun kirjamessuostoksen, joka vaikuttaa hyvin kiinnostavalta...! Kiitos! Ja sinulle hyvää lukukokemusta tästä kirjasta <3!

   Poista
 4. Tämä on bloggausta vaille ja luettuna, tykkäsin valtavan paljon, aivan älyttömän paljon, ihan superpaljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan bloggaustasi mielenkiinnolla :). Ihana kun meitä bloggareita on moneksi ja saamme lukea erilaisia lukukokemuksia, samasta kirjasta!

   Poista
 5. Voi harmi, ettei tämä lopulta ollut sinun kirjasi. Minä nautin Itärannan luomasta maailmasta kovasti, ja kirja jätti kauniin ja voimakkaan lukumuiston. Mutta komppaan muita: niinhän se menee, että makuja on niin monta kuin on lukijoitakin, ja se juuri on ihan mahtava juttu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on :). Onneksi kirjoja ja lukemista riittää :))!

   Poista
 6. Vaikutuin Teemestarin kirjasta viime vuonna. Luin tämän viikonloppuna ja pidin kirjasta kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja viikonlopussa on ihanan rentouttava ajatus- pyrin siihen itse joka vkoloppu! Mukava kuulla, että pidin tästä (vaikka menestyneen kirjan jälkeen monesti odotukset ovat korkealla!. Minäkin aloitin (niin, en lopettanut) vkoloppuna fantasia(!)kirjan, joka meinaa viedä sukatkin jaloista!

   Poista

Lähetä kommentti