Ljudmila Ulitskaja: Iloiset hautajaiset

Luin keväällä Ulitskajan novellikokoelman, joka jäi vähän irrallisen oloiseksi kokemukseksi. Ljudmila Ulitskajaa on kuitenkin kehunut moni luottoblaggaajani, joten uskallauduin tilaamaan pari kirjaa netitse ihan ihka omaksi. Olivat muuten törkyhalpoja. Iloiset hautajaiset (Siltala, 2012, ap 1997, suomennos Elina Kahla) sijoittuu ihanasti New Yorkiin, joskin lähinnä yhden talon kattohuoneistoon, jossa elää sekalainen kansa...


Alik, venäläinen maalaaja ja taiteilija makaa huoneistossa halvaantuneena. Alik rakastaa ihmisiä, näkee kauniita asioita, uskoo hyvään. Niinpä hänellä onkin ympärillään hyvin erilaisia, voimakkaita, taiteellisia ja monikansallisia ihmisiä. Alikilla on ympärillään myös tärkeitä naisia, nuorimpana nuori tyttö nimeltä T-shirt. Alikin maatessa, kohti hidasta ja vääjämätöntä kuolemaansa, elämä helteisessä huoneistossa jatkuu ihmisten liikkuessa ja vaihtuessa, uusien saapuessa. Naiset makoilevat rintaliiveissään ja kukin hakee helpotusta vodkalla ja muistelee ajatuksissaan tapahtumia, joihin Alik liittyy. Myös Alikin ajatus kulkee kirkkaasti. Lopulta Alik kuolee ja kirja päättyy hautajaisiin.

Lukukokemukseni oli täydellinen! Rakastin tätä kirjaa! Ensinnäkin, taiteilijaelämän kuvaukset ovat kiehtoneet minua valtavasti viime vuosina, varsinkin taiteilijapääkaupunkeihin kohdistuneena ja mikäpä sen tuudittavampi kehto kuin New York. Toiseksi, Ljudmila Ulitskajan teksti on niin kaunista ja houkuttelee nopeasti lukijansa tarinan rytmiin. Teksti hersyy juhlamaista arkea, tihkuu slaavilaista räväkkyyttä ja sulattaa maisemat haavekuviin. Olisin voinut viettää aikaa tämän eläväisen ja aidon porukan kanssa vielä paljon pidempäänkin mutta voi olla että kirjan pituus (alle 200 sivua) jätti juuri tuoreen ihastuksen ja huuman tunteen joka pidemmässä tuotannossa olisi saattanut haalistua.

Olen niin innoissani, että minulla on vielä toinen kirja omalla hyllylläni odottelemassa. Tästä kirjasta jään kellumaan huutomerkeillä: Kesäyön unelmia! Elämän virtaa! Musiikkia kaduilla! Ja minä kotisohvalla: villasukat villinä!


"Miehet joivat sovussa kolmeen pekkaan ja hetken kuluttua heidän päänsä lähenivät toisiaan, he nyökyttelivät partojaan, pudistelivat päätään ja elehtivät. Alik oli kauhean tyytyväinen ja vilkaisten heihin päin hän sanoi Libinille:
- Mielestäni olen tänään esittänyt Saladinia erittäin menestyksellisesti..."

- Ljudmila Ulitskaja: Iloiset hautajaiset

Kommentit

 1. Aloitin Ulitskajaan tutustumisen tuosta kirjasta. Vihreän teltan alla on hyvä, mutta pidin enemmän Iloisista hautajaisista. Nyt luin keväällä Tyttölapsia ja pidin siitäkin, mutta edelleen Iloiset hautajaiset on paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreän teltan alla puuttuu minulta mutta Naisten valheita (?) on hyllyssä odottamassa :). Luen varmasti Tyttölapsia joskus paremmalla ajalla uudestaan! Kiitos kommentista. Blogien kautta löytää kivoja uusia suosikkeja !

   Poista
 2. Minä sekä pidin, että en pitänyt tästä: Tuli jotenkin kahtiajakautunut olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi jännä! Olisin muistellut, että pidit ja hei onhan maisemat aika kohdillaan. Pitääpä käydä etsimässä kirjoituksesi mikä tässä ei kolahtanut... :)

   Poista
 3. Luin tämän kevättalvella lukupiirikirjana. En päässyt ollenkaan mukaan. Ei se erityisen huono ollut ja oli mielenkiintoista tutustua ja kokea ulkovenäläisten lämmintä yhteisöllisyyttä. Mutta jotenkin se silti jäi mitään sanomattomaksi, minusta siinä ei ollut oikeastaan mitään muuta, kuin lämminhenkisyyttä ja yksi pieni yllätys. En ilmeisesti yhtään ymmärrä venäläistä kirjallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin just kolmannen kirjan, joka oli novellimaisempi.
   Mutta minä kyllä tykkäsin tästä kirjasta :)! En tiedä onko sillä mitään tekemistä kokonaisen venäläisen kirjallisuuden ymmärtämisen kanssa :)!

   Poista
 4. Ljudmila Ulitskaja on kiinnostanut jo jonkin aikaa, mutta en ole osannut vielä päättää mistä hänen teoksestaan aloittaisin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma suositukseni olisi ehdottomasti tästä mutta olet huomannut, että kirjat jakaa mielipiteitä :)!

   Poista

Lähetä kommentti