Chinua Achebe: Kaikki hajoaa

Löysin kirjaston uutuushyllyltä kauniskantisen Chinua Acheben Kaikki hajoaa (Basam Books, 2014, suom. Heikki Salojärvi). Kansi kertoo kirjan olevan klassikkotasoa mutta minä en sitä entuudestaan tunnistanut.


Kirja kertoo afrikkalaisesta igbo-klaanista 1890-luvulla ja siinä vaikuttaneesta äkkipikaisesta Okonkwosta, joka joutuu temperamenttinsa vuoksi useamman kerran pulmallisiin tilanteisiin. Kirjassa on pieniä tarinoita Okonkwon elämästä ja suvun historiasta. Samalla se kuvaa siirtomaavallan ja kristinuskon tuloa afrikkalaiseen kylään. Kirjan tarinat vanhoista uskomuksista ja mystiikasta ovat hyvin mielenkiintoisia, vaikka välillä kuvaukset eivät ihan kantaneet niin tasaisesti, joka johtui varmasti omasta väsymyksestäni. Kertomus oli kuitenkin hyvin piristävä, kaikessa raakuudessaan, ja herätti aivojani sopivasti maailman menolle tässä materialismikylläisen joulun alla. Lukukokemus oli siis keskimääräistä miellyttävämpi. Nimiä vain oli ihan liikaa ja ne meni iloisesti sekaisin kaventuneessa muistissani, mutten ottanut siitä stressiä. Jollakin kummallisella tavalla minulla tuli tästä rimpuilevasta Okonkwosta mieleen Fawlty Towersin Basil! Melkoisen kaukaa haettu mielleyhtymä.


"Mutta ei Okonkwon pähkinöitä oikeasti mikään suopea henki rikkonut. Hän rikkoi ne itse. Yksikään mies, joka tiesi hänen ankarasta taistelustaan köyhyyttä vastaan, ei voinut sanoa että häntä olisi onni suosinut."

- Chinua Achebe: Kaikki hajoaa

Kommentit