Tuija Lehtinen: Armon aika

Alice Munron kirjan jälkeen minulle tuli kamala Tuija Lehtisen ikävä. Huomasin, että Lehtiseltä oli tullut uusi kirja Armon aika (Otava, 2014) ja kysyinkin esittelykappaletta kustantajalta. Ja aih, oli kuin olisin turvaesineen saanut postissa. Minulle Tuija Lehtisen kirjat ovat olleet mitä parhainta viihdettä jo since 1980's tai jotain. Kuinka moni kirjailija oikeasti pysyy näin hyvin elämänkaaressa mukana? No eipä paljon kukaan.


Helsingin kirjamessuilla kuuntelin Anna-Leena Härkösen haastattelua (ostin hänen uusimman samalla reissulla) ja haastattelussa puhuttiin kirjoittamisen tuskasta. Haastattelija viittasi, että on myös kirjailijoita, kuten Tuija Lehtinen, joka saa kolme neljä kirjaa vuodessa kirjoitettua. Härkönen totesi vain, että hän ei koskaan pystyisi. Minä ajattelin, että: "Ja voi miten hienoa on, että Lehtinen pystyy.". Minusta on ihailtavaa, että hän on näin tuottelias kirjailija ja toivon, että myös nykynuoriso lukee hänen nuorisokirjojaan. Etten nähnyt häneltä jonkin pitkähkön lasten kuvakirjankin messujen hyllyillä?

Armon aika sijoittuu apteekin maailmaan. Lehtisen kirjoissa on usein joku ammatillinen näkökulma, viimeksi taisin lukea armeijan maailmasta. En osaa sanoa kuinka täsmällisesti apteekkikuvaukset loksahtavat mutta henkilökuvaukset loksahtavat kyllä yhtä nasevasti kuin Lehtisellä aina. Tuija Lehtinen on humoristinen kirjailija, jonka teksteissä on jatkuvaa kielellistä leikittelyä ja kikkailua, jota on hauska lukea. Pääosassa on yleensä napakka-ajatuksinen nainen, joka osaa puhua ja leikitellä ihastuttavasti. Tässäkin kirjassa Mona Meri on eronnut, vahva nainen. Vaikka alkukirja ehkä hieman hätkähdyttikin hienoiselle viipyilyllään ja märehtimisellään (joka ei minusta ollut ihan Lehtistä), niin nopeasti kirja soluttautui tavalliseen reipastahtiseen etenemiseen, jossa päähenkilö ratkaisee sosiaalisia kuvioita yllätyksellisilläkin ajatusyhdistelmillä. Lehtisen kirjoissa on tietysti myös sopivasti rakkautta, hienoista romanssin tuomaa epäarmuutta ja ihmissuhdekiemuroita. Ja tämäkin kirja päättyy jouluun- sii oikea oivallinen joululomakirja. Tuntuipa taas kerran hyvältä lukea Tuija Lehtistä. Toimi oikein hyvin myös työpäivän iltojen rentouttajana.


"- Miksi tiistai Mona mi?
- Tiistai on päivistä vaatimattomin, perustelin Mon Amille. - Siihen liittyy vähiten jännitteitä. Se on jotenkin näkymätön. Kukaan ei koskaan hehkuta tiistaita. Olisi mielettömän upeaa, jos jäisestä vedestä nousisi mies nimenomaan tiistaina. Hän astelisi luokseni ja sulkisi syliini sanaakaan sanomatta."

- Tuija Lehtinen: Armon aika

Kommentit

 1. Enpäs olekaan aikoihin lukenut Tuija Lehtisen kirjoja. Pitäisikin palautella mieleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti :)! Kunnon rentouttavaa ja viihdettä laatutasolla :). Kiitos kommentoinnista!

   Poista
 2. Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa niin kirjaan tulee jatkoa.
  Monan ja Amin suhde kaatuu ja Mona lyö hynttyyt yhteen Matiaksen kanssa :)
  Jos ei, niin silloin Lehtinen yllättää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, en ole muuten tainnut lukea yhtään näitä jatko-osia. En niistä niin välitä monessakaan kirjatyylissä. Joten veikkaan, että minulle monamin seikkailut jäävät tähän!

   Poista

Lähetä kommentti