Ali Smith: Satunnainen

Luettuani Ali Smithin Oli kerran kello nolla tiesin, että luen Smithiä vielä lisää. Lainasin Satunnaisen kirjastosta ja kun pääsin lukemaan kirjaa, sen juoni nappasi minut heti haltuunsa.


Satunnainen (Otava, 2006, suom. Kristiina Drews, 368 s.) kertoo nelihenkisestä perheestä. Perheen äiti Eve on kirjailija ja taiteellinen sielu, joka on kirjoittanut menestyvää kirjasarjaa. Isä, tai aviomies, Michael on yliopistonopettaja, joka harrastaa irtosuhteita oppilaittensa kanssa. Perheen esikoispoika Magnus on herkkä, älykäs poika, joka on joutunut vähän huolimattomuuttaan osaksi kiusaamista, joka on päätynyt nuoren naisen itsemurhaan. Ja nuorin, muttei vähäisin, tuittuileva tyttö Astrid on 13-vuotta täyttävä erikoislaatuinen, älykäs, kiusattu tyttö. Astrid on kirjan lempihahmoni. Perhe matkaa lomalle ala-arvoiseen kylään, ala-arvoiseen läävään, jossa perhe kohtaa erikoisen vieraan Amberin, jonka auto on hajonnut ja joka jää lomatalon pihaan asustelemaan autoonsa ja sotkeutuu perheen ihmisiin ja ihmissuhteisiin monin eri tavoin.

Satunnainen kertoo perheen aluista, keskikohdista ja lopuista sangen konkreettisella tavalla. Smithin kielenkäyttö ja koko romaanin kirjoittaminen on monipuolista ja varsin nerokasta. Se muuttuu, muokkautuu ja yllättää. Se ei jumiudu mihinkään. Tarina on hieman keskinkertainen mutta kiinnostava, loppu harmitti. Smithillä on uskomaton kirjoittamisen taito ja hän kertoo yhdessä kirjassa monta monta tarinaa, jotka kuuluvat päätarinaan eri äänien kautta. Kirja on varsin hyvä esimerkki elämän moninaisuudesta ja siitä miten perheen yksilöt ovat todellakin yksilöitä ja yksittäisiä kokijoita. Ja kuinka paljon ihmisillä voi olla salaisuuksia läheisen tietämättä, vai voiko?

Pidin tästä kirjasta (3,5/5). Oli kerran kello nolla oli ehkä hivenen vieläkin mystisempi mutta kirjoittajan tunnistaa tyylistään kyllä tässäkin. Jatkan ehdottomasti Ali Smithin kirjojen lukemisesta, itse asiassa aika innoissaankin! Ihana löytää hyviä, haastavia, monipuolisia, taitavia nyky-ajan kirjoittajia.

Järjellä ja tunteella blogi on myös esitellyt tämän kirjan.


Hyvää äitienpäivää kaikille äideille huomenna!


"Kysyttäessä Astrid kertoisi, että hän on kesävieras (totta) joka kuvaa maisemia (totta) tai että homma liittyy koulun projektiin (voisi olla totta) jossa tutkitaan erilaisia rakennuksia ja niiden käyttötarkoituksia (aika hyvä)."

- Ali Smith: Satunnainen

Kommentit

 1. Tämä on kyllä ehdottomasti lukulistalla, sillä ihastuin Oli kerran kello nollaan ja Ali Smith kiehtoo. Kiva kuulla, että tässäkin on onnistunut lapsihahmo. Smith hallitsee ilmeisesti sellaisten kirjoittamisen hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä on lukemisen väärti! Minulle tämä oli ehkö sellainen hyvä välipala :). Sellaisia tarvitaan jatkuvasti.
   Kiitos paljon kommentistasi :))!

   Poista
 2. Pitäisikin lukea tuo Oli kerran kello nolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkeenpäin tuumattuna: se oli ehdottomasti parempi kuin tämä!

   Poista

Lähetä kommentti