Tuija Lehtinen: Tuhansien aamujen talo

Tuija Lehtinen on minun kotimainen kevyemmän kirjallisuuden luottokirjailijani. Silloin kun haluan hyvää mieltä ja stressitasoni paukkuu, on oikein hyvä valita Tuija Lehtisen uusin. En olekaan nyt pariin vuoteen tainnut lukea yhtään Lehtistä mutta kun uudehko Tuhansien aamujen talo (Otava, 2012) oli marketin pokkarikasassa huikeaan neljän euron hintaan...


Tulin pääsiäisenä kipeäksi, enkä ollenkaan jaksanut lukea mitään raskasta. Niinpä aloitin Tuhansien aamujen talon, missä seurataan oikeastaan kahta päähenkilöä Marttaa ja Smillaa varuskunnan palveluksessa, tarkemmin aliupseerikoulussa. Olen ollut joskus kuuntelemassa Lehtistä kertomassa työskentelystään, mikä oli todella mukavaa. Usein kirjoissa on jonkun ammatin päähenkilö, tai se ammattiryhmä/työpaikka luo kirjan näyttämön jollakin tavalla. Päähenkilö on pariaan etsivä jo hieman kypsempi nainen 20-30-vuotias ja tarinaan liittyy useampi pikkuinen, söpö seikkailu. Kirjat eivät koskaan ole sellaista sänkyhommien kuvailua, vaan lähinnä seurustelua ja pilkettä silmäkulmassa, melko arkisellakin tavalla, pienellä romantiikkalisällä. Lehtisen huumori on myös mieleeni, väliin mahtuu joku puujalkakin. Oikein leppoisaa ja hyväntuulista! (3/5)

Koska tämän tyyppinen kirjallisuus ei minusta kaipaa spoilausta, sillä kirjassa ei sinänsä tapahdu sen suurempia, kerron tässä vain lukukokemuksestani. Kirjan jälkeen huomasin pariinkin kertaan miettiväni, milloinkas "pääsenkään" taas takaisin sinne varuskunnan maailmaan. Ikään kuin olisin katsonut koukuttavaa sarjaa. Lehtisen tapa kuvailla maailmoja on siis varsin voimakasta. Muistan (visuaalisesti) hyvin tarkasti moniakin hänen kirjoittamiaan kirjoja nappikaupasta tai puutarhamökeistä vielä vuosienkin jälkeen. Olen lukeut Tuija Lehtistä alakoululaisesta lähtien. Vaniljasyndroomat ja Mirkat, sittemmin aikuispuolen löydöt. Tuija Lehtinen on upea kirjailija, joka leikittelee nerokkaasti kielellä ja antaa elämästä turvallisen ja toiveikkaan olon.


"Heräsin viisi minuuttia ennen kuin kelloradio alkoi soida. Musiikin sijaan kuulin mielessäni isoäitini äänen:
- Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen."

- Tuija Lehtinen: Tuhansien aamujen talo

Kommentit

 1. Itse asiassa tätä kirjaa katsoin marketissa ja pohdin ostaako se, sillä minua kiinnostaa, mitä Lehtinen on saanut irti AUK:sta ja Sa-Int:stä ja kuinka realistisninen on kuvaus. Lehtinen on varsin tuottelias kirjailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en osaa yhtään arvioida tuota, kun en ole varuspalvelua käynyt :D! Ihan meni siis täydestä minulle. Mutta oli siellä tosi paljon "armeijasanastoa", leirikuvauksia jne. joten minulle jäi kyllä kuva, että Lehtinen on tässäkin kirjassa tehnyt perustyönsä erinomaisesti. Lukaisepa, olisi aika hauska kuulla mitä tuumaat!

   Poista
  2. Varusmiespalvelu, mikä se nyt on!

   Poista
  3. Kirja on nyt luettu ja blogattu :)

   Poista
 2. Ah, Tuija Lehtinen! Todellinen luottokirjailija! Mä tykkäsin tosta Tuhansien aamujen talosta. :) Niinku kaikista Lehtisistä.

  Yritin lukea näin aikuisena yhtä Laura-kirjaa uudestaan. Se oli käsittämättömän... huono. :D Mutta joo, se onkin nuorille suunnattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luottokirjailija todellakin :)! Nyt vaan tekisi mieli lukea taas lisää..!

   Poista

Lähetä kommentti