Ernest Hemingway: Kirjava satama

Ernest Hemingwayn Kirjava satama on kirjoitettu 1937 amerikkalaisena alkuteoksena To have and have not. Lukemani versio oli 1975 vuonna painettu, Toini Aaltosen suomentama ja Seppo Polamerin kuvittama (WSOY). Pidin yllättävän paljon kirjan kuvituksesta, se vaan tuntui juuri hyvältä. Kirja kertoo Harry Morganista, kalastajasta, aviomiehestä ja kolmen tytön isästä. Kirjassa vietetään aikaa yhtä paljon vedessä kuin maalla ja tarinan juoni etenee siitä, kuinka Harry Morgan elättää itsensä ja perheensä paatillaan. Ja kuinka se ei lopulta enää onnistu kalastamalla, vaan hän sotkeutuu pimeämpiin puuhiin.


Kirjan alussa oli pieni kuvaus Hemingwaysta ja hänen elämästään. Kirjailija kuvattiin olleen värikäs persoona: "Kolme sotaa, viisitoista kirjaa, neljä avioliittoa, epälukuinen määrä suurriistaa..." ja Nobelin palkinnon saaja. Olen lukenyt aiemmin Hemingwayn Vanhus ja meri ja pidän siitä, paljon. Kirjava satama tuntuu muistinvaraisesti väkivaltaisemmalta kuin Vanhus ja meri, vaikka yhtä lailla muistelen kummassakin kirjassa kalastuskohtausten ja meren kuvausten olevan sitä kauneinta kirja-antia. Kirjavassa satamassa päähenkilöinä ovat oikeastaan miehet ja naisten kuvaus on lähes naista alentavaa: ulkonäöllistä ja jollakin tapaa hieman halventavaa. Kuitenkin miehen rakkaus naiseen on kuvattu eriskummallisen mutkikkaalla tavalla. Suhtautuminen naisiin kuvastuu myös Harry Morganin ja hänen vaimonsa välipitämättömyytenä kolmeen tyttäreensä.

Vaikka väkivalta ja sukupuoleen liittyvä yleistäminen eivät ole asioita, joita arvostaisin, on Hemingwayn kirja todella hyvä kaikessa raakuudessaan ja ronskiudessaan. Sehän on (vain) yksi elämän kuvaus lähinnä Morganin silmin. Hemingwaylla on erinomainen tyyli dramatisoida asiaa kuin asiaa. Ja tietyllä tapaa kuvaus rakkaudestakin on hyvin mielenkiintoinen. Olen hyvin iloinen siitä, että tämä kirja löysi kirjahyllyni suojaan, sillä tähän voin vielä uudemmankin kerran palata.

Hemingwaysta minulle tulee mieleen Steinbeckin tarkkanäköiset kirjat, jotain samaa näissä on (ainakin elämän kuvailu erilaisista sosiaalisista näkökulmista), vaikka kuitenkin eriä. Kumpaakin arvostan, vaikka ehkä Steinbeck on vielä minulle se tärkeämpi. (4/5). Osallistun tällä Jokken 14 nobelistia haasteeseen.


"Tartuin häntä nyt molemmin käsin kurkkuun, ja uskokaa, että Mr Sing rimpuili ja räpytteli hervottomasta käsivarrestaan huolimatta. Mutta sain hänet kuitenkin polvilleen ja painoin molemmat peukaloni hänen kurkkutorvelleen. Työnsin häntä sitten lujasti taaksepäin, kunnes kuulin naksahduksen."

- Ernest Hemingway: Kirjava satama

Kommentit

 1. Kävin tänään kirjastossa sinun blogisi auki :D Kiitos, taas on kasa yöpöydällä! http://elsa-aalia.blogspot.fi/2014/01/kirja-bongausta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin jännä ajatus, että sait vinkkejä minulta :)! Aika hauskaa, että netin kautta löytää samoista kirjoista kiinnostuneita tyyppejä, kun näitä kirjoja on niin paljon, kuten myös makuja :).
   Kävelen kyllä itsekin usein känny kourassa kirjastossa, otan vinkkejä kommenteista jne :)!

   Poista
 2. Mä en olekaan lukenut mitään Heminqwaylta, olen ajatellut hänen olevan jotenkin liian äijä, mutta jos hän on kerran mielestäsi Steinbeckiin verrattavissa, niin ehkäpä munkin pitää Ernestille antaa mahdollisuus. Kun kerta Steinbeckistä kovasti tykkään.

  Ja mun blogissa on sinulle haaste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai tykkäät, niin minäkin :)). Sitten rohkaisen kokeilemaan. Vanhus ja meri on kyllä itselleni ollut sellainen lohduttavakin kirja.

   Ja kiitos haasteesta :)!

   Poista

Lähetä kommentti