Colm Tóibín: Brooklyn

Tämä kirjoitus on kirjoitettu keskiviikkona 10. heinäkuuta 2013 ja liitetty Kirjapolkuihini 11.2013.

Colm Tóibín Brooklyn (Tammi, 2011) kertoo 1950-luvulla Irlannista Amerikkaan olosuhteiden vuoksi muuttavasta tytöstä, Eilis Laceysta. Olin kiinnostunut tästä kirjasta sen aihepiirin vuoksi ja lainasin sen kirjastosta jo aiemmin. Vasta nyt lukuhetki oli tälle otollinen. Jo ensi sivuilta huomasin kirjailijan kirjoittavan taitavasti. Toteavan tarkkasilmäisesti ja erittäin psykologisella tavalla. Kirjailija kuvasi hyvinkin pienin elein erittäin aistikkaasti ympäristöä ja tunnelmaa mutta samalla hän myös kuvasi taitavasti ihmisten, ja varsinkin päähenkilö Eilisin, ajatusmaailmaa ja kuinka moninaisien arvauksien ja päättelyjen kautta me muodostamme sosiaalisia tilanteitamme ja suhteitamme. Olin siis lähes alkumetreiltä myyty nainen.Sinänsä kirjan juoni Brooklyniin muuttavasta tytöstä ei ollut moninainen vaan enemmänkin ajankuvaus. Ja se oli minulle juuri hyvä. Juoneen kuului myös lähes klassinen rakkaustarina, joka ottaa valtaa enemmän lopussa muttei ole mielestäni kirjan pääidea. Kirja kertoi minulle elämän murroksista ja muutoksista, uuteen paikkaan muuttamisesta, koti-ikävästä, roolimalleista, yksilön kasvusta, perhesuhteista ja sisarussuhteista. Kuten sanottu, itse pidin kovasti näistä sangen tarkoista ajatuskuvioiden sekä lisäksi Eilisin tunnemaailman kuvauksista. Oli myös mielenkiintoista lukea kuinka Eilis yhdisti nämä elämänsa kaksi maata, ja maailmaa, omassa persoonassaan, vai yhdistikö lopulta lainkaan?

Rauhallinen ja kaunis kirja ansaitsee ehdottomasti 4/5, joinakin päivinä voisin antaa jopa 5/5. Colm Tóibínia haluan lukea ehdottomasti lisää.

Oletko sinä lukenut Tóibínia? Piditkö?


"Kun hän kuuli eteisestä lähestyvät askelet, hän tiesi että hänellä on kaksi vaihtoehtoa. Hän voisi esiintyä nöyrästi ja antaa ymmärtää että pyytää kuuliaisesti anteeksi vaikka ei myöntäisikään mitään, tai hän voisi ottaa mallia Rosesta, nousta seisomaan ja puhua isä Floodille niin kuin ei kerta kaikkiaan voisi koskaan tehdä mitään väärää."

- Colm Tóibín: Brooklyn (s. 241)

Kommentit